
Peynirli Köy Mantısı
Mantı neredeyse herkesin sevdiği bir yemek olmakla birlikte peynirli mantıyı pek fazla bilen yoktur. Genelde kıymalı iç ile yapılan mantı bilinir. Ben Amasyalı olduğum için küçükken peynirli mantıyı çok görürdüm ancak yeni nesil pek bilmez. Kızım da evlendiğinde eşinin Sivaslı olması bakımından orada peynirli mantı yapıldığını görmüş ve öğrenmiş. İşte bu tarifte size o yörenin peynirli mantısının nasıl yapıldığını anlatacağım. El açması hamurla mantı yapmak da ne kadar zahmetlidir diye düşünmeyin. Çünkü bu mantıyı yapmak gerçekten oldukça pratik ve fazla zaman almıyor. Ben aşağıda tarifini verdiğim ölçüleri uyguluyorum ve 4 tabaklık mantı elde ediyorum. Pişmesi dâhil hazırlamam ise bir saatimi alıyor. Gün içerisinde bir saat yemek yapmaya ayırmak nedir ki?! Şimdiden uygulayanlara afiyet olsun.
Peynirli Köy Mantısı Malzemeleri
Hamuru için:
1 yumurta
2 su bardağı un
Yarım su bardağı su
Tuz
İçi için:
Sütaş beyaz peynir
Sosu için:
Salça
Sıvıyağ
Nane
Sarımsaklı yoğurt
Peynirli Köy Mantısı Yapılışı
- Öncelikle hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun ve dört beze haline getirin.
2. Her bezeyi çok büyük ve ince olmayacak şekilde oklava ile açın. Burada önemli olan hamuru çok ince açmamanızdır. Yani asla bir yufka inceliğinde olmaması gerekiyor. Yoksa mantınızın içindeki malzeme pişerken dağılacaktır.
3. Açtığınız hamurları bıçak yardımıyla kare olarak kesin. Çok küçük kareler elde etmenize gerek yok. Orta büyüklükte mantı taneleri olması yeterlidir. Böylece hem tam lokmalık taneler çıkmakla birlikte hazırlarken çok uzun süreler harcamanıza da gerek kalmıyor.
4. Kestiğiniz hamurların içerisine yerleştirmek için kullanacağınız peynir çeşidi değişebilir. Ama ben Sütaş beyaz peynir kullanıyorum ve lezzeti yerinde oluyor. Bu peynir yumuşak olduğu için kolayca ezilebiliyor. Peyniri elinizle ufalayarak çok az olmayacak şekilde kestiğiniz hamurların içerisine yerleştirin.
5. İçlerini yerleştirdiğiniz hamurları dört tarafından büzerek un serptiğiniz bir tencerenin içerisine doldurun. Çok düzenli bir mantı şekli vermenize gerek yok. Bu mantının özelliği pratik, hızlı ve lezzetli olması…
6. Tencereye doldurduğunuz mantının üzerine su ısıtıcısında kaynattığınız suyu dökün ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin ki mantı taneleri birbirine yapışmasın. Ancak karıştırırken yavaş hareketlerle karıştırın ki hamurlar açılmasın. Yaklaşık 5 dakika sonra mantı taneleri suyun üstüne çıkacaktır. Bu, hamurların piştiği anlamına gelir.
7. Sos için sıvıyağı kızdırın ve içerisine salça ekleyin. Orta ateşteki yağda salça kavrulurken topaklanmaması için kaşık yardımı ile sürekli ezmeyi ihmal etmeyin. Salça iyice fokurdayıp minik parçalar haline gelene kadar bunu yapmaya devam edin. Son olarak iki tutam nane ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
8. Servis etmeden önce mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve ardından hazırladığınız sosu da üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.